Verkiezingen '21: Over masochisme, egoïsme, bubbels en meer...

 Stemmen, een recht met morele verplichting

Koekange 15 maart 2021 - "Ga jij stemmen? Weet je al waarop?",  een vraag die niemand deze dagen vreemd voor zal komen. De eerste bevreemd mij altijd, ik vind persoonlijk dat stemmen een recht is maar ook een morele plicht. Zeker sinds coalitiepartner D'66 ons het referendum heeft afgenomen wat ooit de basis was van deze partij. 

Één keer in de vier jaar even een kwartiertje vrijmaken om met een rood potlood een rondje in te kleuren is toch niet te veel gevraagd? Laat je horen, zeker als jij in de hoek zit waar de klappen vallen is STEMMEN het enige wat je kan om jouw mening te ventileren. Tenminste als je niet zelf actief aan de slag wilt in de politiek. 

Ongekende tijden, online verkiezingsstrijd... 

Het is mij al geruime tijd een wonder waarom we niet met onze DigiD kunnen stemmen, als je al je financiële gegevens wel kan delen met de belastingdienst via DigiD, maar stemmen niet? Zelfs je donorcodicil kan invullen, maar niet jouw stem? Maar dat terzijde, al blijf ik even bij het 'online' deel van de verkiezingen. Naast de vele televisiemomentjes van de lijsttrekkers wordt de campagne grotendeels via het internet en de sociale media gevoerd. Via algoritmes (Facebook, Instagram en Twitter bepalen zij wat jij wel of niet als eerste ziet) en targeting (online marketing waarbij heel specifiek gekozen wordt welke doelgroep wat ziet, soms niet ziet ) krijg jij niet alles te zien wat je mogelijk wel zou willen zien. 

Ik ben zelf links georiënteerd, ben een socialistische liberaal (of andersom) en wil dus heel graag alles zien, al is mijn vak (journalist) daar ook wel mede debet aan. En dat gebeurt dus niet. Alleen D'66 schijnt me interessant te vinden, maar dat is nou juist een partij die me meermaals dusdanig teleurgesteld heeft dat ik daar echt nooit meer op zou stemmen. 

BUBBELS 

"Nee mam, daar zie je niets van door de bubbels", Adèle van Bloemendaal sprak deze woorden in een Bros (chocoladereepje) reclame in vroeger tijden. 

En daar zit 'm de kneep, niet in de borsten van Adèle, maar in het feit dat we door onze eigen bubbels niet meer zien wat er daarbuiten gebeurt. Een goede afweging is zo onmogelijk en dat gaat zeker voor het stemmen op. Zeker deze verkiezingen moeten we zelf actief zoeken naar een partijprogramma dat bij ons past. 

Overzicht van de successen van kabinet Rutte:

In de diverse peilingen lijkt het erop dat de huidige coalitie wordt beloond voor verkeerd gedrag of beter gezegd wanbeleid. Ik hoop echt dat dit niet gaat gebeuren! Een paar voorbeelden van hoe wij  Nederlanders door het huidige (demissionair, weggestuurd) kabinet zijn benadeeld: 

* Groningse aardbevingsslachtoffers genegeerd/oplossing nog steeds niet in zicht)
* Toeslagenaffaire, een steeds diepere beerput waarbij steeds meer lijken uit de kast vallen
* Klimaatcrisis: geen visie of oplossing...
* Woningnood, toegenomen (alleen de investeerders vieren feest) 
* Miljonairs in aantal toegenomen ten kostte van de minima: voedsel/kledingbank meer klanten, dakloosheid verdubbeld, schuldhulpverlening ongekende toename etc. 
* Zorgaanbod verschraalt, zeker op het platteland. Jeugdzorg, Geestelijke Gezondheidszorg, Verslavingszorg... de hele zorg is vastgelopen in de marktwerking of doordat de gemeenten (zonder voldoende middelen) deze dure en geldverslindende taken moesten overnemen
* Ongekend aantal demonstraties
* Boze boeren, leraren, zorgmedewerkers etc

De lijst is eindeloos en in deze barre Coronatijd komen de scheuren in de maatschappij duidelijk naar boven. Gesloten ziekenhuizen, overbodige registratie, vermindering van het aantal Spoed Eisende Hulpposten en IC's zijn nu hét probleem van de zorg bij de bestrijding van Corona.

Financiën in Coronatijd

De prioriteiten van het kabinet zijn vanaf vorig jaar overduidelijk. Platform organisaties als Thuisbezorgd.nl, Bol.com, en Booking.com waren de eersten en grootsten die direct alle mogelijke steun aanvroegen bij Wopke Hoekstra. En kregen. Deze parasitaire bedrijven, ze voegen zelf niets toe, ontvingen graag alle beschikbare gelden. De directeur van Booking.com sprak daar zelfs lovend over op CNN... 
Schiphol en de KLM en vele andere vervuilers hielden ook graag de hand op en ontvingen miljoenen en de KLM zelfs miljarden. De kleine ondernemer, waarvan er vele tussen wal en schip vielen echter mochten achteraan sluiten. 

Ineens wordt het huishoudboekje aan de kant gegooid, na jarenlange bezuinigingen (eerst het zuur, dan het zoet aldus Balkenende indertijd) klotst het geld blijkbaar tegen de plinten. 

Zachte heelmeesters/ zwalkbeleid

Vanaf dag één heeft het kabinet een puinhoop gemaakt van de Corona-aanpak, eerst werd er om Corona gelachen, daarna kwam er een soort van intelligente aanpak vervolgens werden alle remmen losgegooid, voorbereiden/visie of planning was niet van toepassing en alles wat gebeurde moest eerst door het RIVM zelf onderzocht worden, ook als er al tientallen onderzoeken uit het buitenland beschikbaar waren. Nog steeds mislukt ieder project, en de enige juiste oplossing, het virus en het aantal besmettingen zo ver mogelijk terugdringen (tot nul of max in de tientallen) wordt niet nagestreefd, en dat is dé reden waarom we zo lang in deze ellende zitten. De pleister trek je er het best in één keer af, dit kabinet rommelt aan.. 
Hoeveel dashboard-stijlen en routekaarten hebben we al niet gehad? En hoeveel prachtige vergezichten... Ooit wordt alles beter... Tuurlijk..

Masochisme, egoïsme 

Wie zijn toch die stemmers op de VVD, het CDA, D'66 en de ChristenUnie? Zijn het rijken die geen oog hebben voor anderen? Want Booking.com en KLM hebben geen stemrecht toch? Wie zijn toch die masochisten die blijkbaar nog meer gegeseld willen worden? Het zullen vast de woningzoekers niet zijn? Of de zorgverleners en docenten zijn die met angst en beven aan het werk zijn, bang zijn voor eigen gezondheid of die van hun familie? Die al lang geen redelijk loon krijgen? Het zullen toch niet de militairen, brandweerlieden of politieagenten zijn? Mensen waarbij loon, beschikbaar materiaal onvoldoende zijn terwijl zij hun leven soms wagen voor het vaderland? Het zullen toch niet de ondernemers zijn die geen pensioen of spaargeld meer hebben om hun bedrijf willen redden van het faillissement? Zouden het dan de artiesten zijn? Of anderen in de cultuursector en evenementenbranche? Misschien de mensen op leeftijd of juist de mensen met een (chronische) aandoening? Dat zijn al snel een 4 miljoen? Ik geloof nooit dat het de boeren zijn.. Dus wie zijn die masochisten en egoïsten die blijven stemmen op partijen die echt geen moer geven om UW BELANGEN? 

Hoop en VREES

Qua stemmen zweef ik niet, maar als het om hoop op een mooie, frisse toekomst gaat; een nieuwe blik, visie én aanpak? Of vrees voor het voortzetten van een beleid waar de bewoners van ons mooie land niets mee opschieten? 

Ik hoop dat u in elk geval gaat stemmen, vooral als u nog twijfelt? Dan hoop ik dat ik u met mijn woorden overtuigt heb. 

U heeft nog TWEE DAGEN

* Uiterst rechts heb ik buiten de beschouwing gelaten, die zitten toch niet in mijn bubbel maar zijn voor alle anderen wel een EXTRA REDEN om te gaan stemmen! 

Ik wens u wijsheid...
Ik wens ons land een mooie toekomst

Groet, 

Alexander





 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Netten's Journaal JAAROVERZICHT

VAN NETTEN'S JOURNAAL - Verdorie Karel

VAN NETTEN'S JOURNAAL - VERDWAASD EN VERBIJSTERD IN HOOGEVEEN.