Wingewesten of koloniën, de NAM NEEMT en laat rampgebieden achter.

Hoe Den Haag en de NAM Nederland leegtrekken maar niets teruggeven.. 

Koekange - 7 mei 2021.  Slechts 50 huizen komen in aanmerking voor versterking aldus Johan Atema, directeur van de NAM (Nederlandsche Aardolie Maatschappij). VIJFTIG IN PLAATS VAN ZESENTWINTIG DUIZEND!  Zelfs toezichthouder Staatstoezichthouder op de Mijnen vindt de uitspraken van de directeur in de NRC verwerpelijk en onjuist. De Groningers zijn terecht woest en ik verbaas me er over dat ze nog steeds niet met rieken en hooivorken of dorsvlegels het binnenhof hebben bestormd. Wat mij mogen traktoren of bulldozers ook.. En Atema dan met pek en veren op de platte kar door Groningen.. beetje middeleeuws misschien, maar ach dat is zijn arrogante regenteske houding ook.

Den Haag en de NAM

Den Haag heeft een lange geschiedenis van het leegtrekken en geruïneerd achterlaten van zowel Nederlandse als overzeese gebieden. Zo zie je op het kaartje (boven) de veenkoloniën  waar tussen de 17e en 20ste eeuw turf werd gewonnen. Dat turf werd voor het grootste deel niet in het winningsgebied gebruikt maar vooral in de Randstad door de rijken. Een ander voorbeeld zijn de staatsmijnen in Limburg die in de 20ste eeuw werden geopend en natuurlijk binnen landsgrenzen ook de gasvelden van Groningen, Friesland en Drenthe. Maar laten we zeker ook de oliewinning en zoutwinning in Oost Nederland (Drenthe en Twente) niet vergeten. 

De NAM NEEMT 

Waar ook ter wereld? Waar de NAM kwam, nam de NAM.. En over gevolgen voor de natuur of mens maakt de NAM zich geen zorgen. U moet weten dat de NAM innig samenwerkte met SHELL (de laatste vertrok met de staart tussen de benen toen de NAM aansprakelijk werd voor de schade van de gaswinning.) En SHELL (de koninklijke) neemt nooit verantwoordelijkheid voor schade, niet in Nederland maar ook niet in Nigeria. 

Of het nou Noord Nederland betreft (ik woon boven een gaswinningsgebied en heb de schade in Groningen vaak persoonlijk gezien, zowel in steen als in emoties van de bewoners) of Limburg betreft? Turf, Gas of Kolen? De NAM liet alle gebieden achter, keek er niet meer naar om en de bewoners interesseerde de NAM (overheidsbedrijf) al helemaal niet. 

Het doet je denken aan de toeslagenaffaire , de staat als DADER en de slachtoffers staan met lege handen en zijn vooral machteloos. In beide gevallen volgt er bij het nieuwe kabinet een parlementaire enquete met de vermoedelijke enquête over de corona-aanpak krijgt het nieuwe kabinet bij aanvang al DRIE voor de kiezen.

Aardbevingen

Hoewel de aardbevingen op de schaal van Richter vrij laag zijn is de impact groot doordat ze relatief ondiep plaatsvinden. Het idee dat als de gaskraan dicht gaat er geen aardbeving meer komt staat ter discussie, het enige bewijs zal in de toekomst plaatsvinden en dat kan een klapper van 5.6 zijn (groot deel van Groningen in puin en de Martinitoren ligt om) of nog wat kleine bevingen. Maar dat helpt de gedupeerden van nu niet. Want met grote schade aan hun huizen is het kleinste schokje al snel te veel. Het klinkt sommigen overdreven, maar pas als er DODEN vallen wordt Den Haag wakker. Overigens zijn er al doden gevallen; er zijn meerdere zelfdodingen geweest waarbij de aanleiding de aardbevingen was. 

2013 

Al sinds 2013 vinden er aardbevingen in Groningen plaats van 2.0 en meer. En sinds die tijd (nog eerder dan de toeslagenaffaire ging spelen) zijn de HAAGSE BELOFTEN groot en de DADEN ? Zijn er nauwelijks. Het ene na andere comité moet het gaan oplossen en er is nog niets van terecht gekomen. Bewoners zitten letterlijk MUURVAST - Verkopen kan niet, versterken kan niet zelfs visueel opknappen kan in vele gevallen niet, tenslotte moet er geïnspecteerd worden, vele malen komt die inspecteur en bij nieuwe schades beginnen ze gewoon helemaal overnieuw. Dat de Groninger gek wordt? Dat is geen wonder. Aandacht? Welnee, de waan van de dag gaat voor. Het leed is er niet minder om. Bot gezegd kent Groningen nu twee simultane rampen, Covid-19 én de Aardbevingen. 

Nieuwe bestuurscultuur/ vertrouwen

Ik heb daar geen vertrouwen in, de Groningers vast ook niet ... verantwoordelijken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en hebben die de afgelopen decennia niet genomen. De eer aan hun zelf houden doen ze (en zeker Mark Rutte ) niet. Dus de hoop is op de enquêtes of een nieuwe stemronde.. Maar dan moet een groot deel van de bevolking wakker worden en hun stemgedrag aanpassen.

De NAM directeur?

Die mag gelijk zijn ontslag nemen. Groningers in hun gezicht spuwen doe je niet, hen een klap in het gezicht geven doe je niet maar en deze dreun in het gezicht door de DADER gegeven is schandalig. 
Dus Johan Atema? pak je biezen en kruip onder de grootste steen die je kan vinden. Wat mij betreft is een leeggepompt gasveld ook een prima plek voor je. 

 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Netten's Journaal JAAROVERZICHT

VAN NETTEN'S JOURNAAL - Verdorie Karel

VAN NETTEN'S JOURNAAL - VERDWAASD EN VERBIJSTERD IN HOOGEVEEN.